magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Királyhegyesen is biztonságba kerültek a gólyafészkek
 
Az NKM Áramszolgáltató Zrt közreműködésével újabb öt gólyafészek került magasítóra a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park területén. Az akció folytatódik, így a tavasszal hazatérő gólyákat mindenütt stabil, biztonságos fészek várja majd.
   
 
Fél évszázaddal ezelőtt a fehér gólyák még általában épületeken, illetve magas, erős fákon raktak fészket. Napjainkban azonban több mint 90 százalékuk a villanyoszlopok tetején épít otthont magának. Az évről-évre növekvő tömegű fészkek leszakadhatnak, ráadásul a gólyacsaládot az áramütés veszélye is folyamatosan fenyegeti. Az ilyen esetek megelőzése érdekében Magyarországon az 1980-as évek eleje óta a természetvédelmi szakemberek sikeresen működnek együtt az áramszolgáltatókkal, s a gólyafészkeket biztonságos és erős magasítókra, stabil fészekalapokra helyezik.
 
A műveletet az áramszolgáltató és a nemzeti park munkatársai a terület áramtalanítása után, együtt végzik el. A villanyoszlopra helyezett, körülbelül egy méter magas tartóoszlopra egy 120 centiméter átmérőjű fészektartó kosarat tesznek, melybe gondosan elkészített műfészek kerül. Ebbe beledolgozzák az eredeti fészek anyagának jelentős részét is annak érdekében, hogy a gólyák otthonosabban érezzék magukat.
 
A napokban a Csanádi puszták térségéhez tartozó Királyhegyesen öt gólyafészek került magasítóra, hamarosan pedig Deszken, Klárafalva környékén és Csanádpalotán is lesz fészekmagasítás, így a vándorútjukról visszatérő madarak már biztonságos helyen nevelhetik fel fiókáikat.
 
 
A fotókat Lovászi Péter és Balogh Gábor készítette.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A fotókat Lovászi Péter és Balogh Gábor készítette.
 
 
   
 
2018.02.22.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design