magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Téli regék: a tanyákról meséltünk
 
Február 16-án tartottuk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpontjában a Téli regék című sorozat idei utolsó előadását. Az érdeklődők ezúttal az egykori tanyákon élő paraszti családok mindennapjaiba nyerhettek betekintést.
   
 
A Téli regék című előadás-sorozatot 2016/17 telén indítottuk útjára. A program iránt folyamatosan növekszik az érdeklődés, mindig vannak visszajáró és új érdeklődők is, szinte valamennyi korosztályból.
 
Akik a legutóbbi előadásra eljöttek, azok nagyon sok érdekességet megtudhattak a dél-tiszántúli paraszti gazdálkodás hagyományairól, eszközeiről, ételeiről, a családon belüli munkamegosztásról, a tanyai iskolákról és a népi gyógyászatról. Szó esett a tanyák kialakulásának történetéről, amely egészen a nomád pásztorkodás időszakába nyúlik vissza. A történelem során térségünkben többször is volt tanyásodási hullám, melyet aztán visszaesés követett. Az előadás keretében azt a tanyavilágot ismerhettük meg, amely a XIX. század végén alakult ki, s egészen a II. Világháborúig viszonylag egységes és kiterjedt maradt.
 
Akik a vetítéssel egybekötött előadást figyelemmel kísérték, azok megérthették, milyen erős kapcsolat fűzte a tanyavilág lakóit a természethez, milyen szorosan együttműködtek vele. A paraszti élet önfenntartó és felelősségteljes volt. Ezek az emberek ugyanis mindennapi életükben csak önmagukra és az őket körülvevő tájra, a természeti adottságokra számíthattak. Rendszerint sokféle őshonos állatot tartottak a baromfiktól egészen a nagytestűekig.
 
A tanyavilág, amelyről az előadás szólt, mára már eltűnt. Érdemes azonban megismerni és a mai korhoz igazítva magunkévá tenni az akkori közösségek felelősségteljes gondolkodását.
 
   
 
2018.02.23.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design