magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Sokasodó kercerécék a Biharugrai-halastavaknál
 
 
Több mint kétszáz kerceréce tartózkodik a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Biharugrai- halastavakon.
   
 
Magyarországon kercerécék nem költenek, csak téli vendégként jelennek meg a Dunán, a Tiszán és néhány más, nagyobb vízfelületen. A Dél-Alföldön a biharugrai és a begécsi halastórendszeren fordulnak elő a legnagyobb számban. Jellemzően nem vegyülnek a récecsapatok nagy tömegét adó tőkés récékkel, inkább más bukórécékkel, például kis bukókkal és kontyos récékkel alkotnak közös csapatokat. Ha azonban befagynak a vízfelületek, akkor valamennyi réceféle összevegyül a fagymentes lihogóknál. Ez történt február végén is, amikor a kemény mínuszok következtében az egész tórendszer befagyott, csak három helyen tartottak fenn lihogókat a vízimadarak.
 
Az itt állomásozó kercerécék száma az elkövetkező hetekben várhatóan tovább növekszik majd, mivel csatlakoznak hozzájuk a délebbről érkező példányok. A tavaszi visszainduláskor torlódások is kialakulhatnak. A Biharugrai-halastavaknál legutóbb 2014. március 17-én tapasztaltunk ilyet, akkor 657 példányt számoltunk.
 
A telelő példányokra jellemző, hogy februárban, de főleg március elején, közvetlenül a vonulás megkezdése előtt igen látványos nászviselkedésbe kezdenek. Ilyenkor a hím jellegzetes fejbiccentésekkel körbe-körbe úszkál a tojó körül, így akarja felhívni magára a figyelmet.
 
   
 
2018.03.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design