magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Búbos pacsirták népes csapatai bukkantak fel a Csanádi pusztákon
 
Búbos pacsirták szokatlanul népes csapatai tűntek fel a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi pusztákon, elsősorban a műutak mentén. 
   
 
A mezei pacsirtáktól eltérően a búbos pacsirták általában a lakott területeken élnek, így meglehetősen gyakran láthatjuk őket. Jellemzően azonban egyesével, párokban, esetleg „családosan”, fiókáikkal együtt mozognak. Éppen ezért szokatlan, ha népesebb csapataik bukkannak fel valahol, ahogyan ez például március első napjaiban a Csanádi pusztákon történt. Több napon át, 20-30 példányos csapataik mozogtak az utak mentén. Legalább 200 madarat figyeltünk meg egyszerre, ami jóval meghaladja az itteni költőállományt.
 
A nálunk költő búbos pacsirták nem vonulnak, télen is nálunk maradnak. A most megfigyelt csapatok tehát valószínűleg valahonnan délről tartottak az északabbi tájak felé, de a szokatlan hideg és a hóesés megállásra kényszerítette őket.
Ami a mezei pacsirtákat illeti, ők is megkezdték már a tavaszi vonulást. Az elmúlt napokban több százas csapataikat figyelhettük meg a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Ha beköszönt a jó idő, akkor hamarosan pacsirtaszóra is számíthatunk majd.
 
 
 
 
   
 
2018.03.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design