magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Halászsas bukkant fel a Kenderesszigeti-halastavaknál
 
Halászsast figyeltek meg munkatársaink a Körös-Maros Nemzeti Parkban a Kenderesszigeti-halastavaknál. A Magyarországon ritka látványnak számító madarat három napon keresztül több alkalommal is látták.
   
 
Hazánkban nem költenek halászsasok, eddig csupán néhány sikertelen költési kísérletet regisztráltak a szakemberek. Az őszi és tavaszi vonuláskor azonban felbukkan egy-egy magányos példány. Legutóbb a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén tűnt fel egy halászsas. Három alkalommal azonosítottuk: egyszer a Kenderesszigeti-halastavaknál, két alkalommal pedig a Hortobágy-Berettyó melletti Kóré-zugban, a fokozottan védett területen.
 
A halastavaknál zsákmányszerzés közben is sikerült megfigyelni. A halászsas kizárólag halak kifogására specializálódott madár, nevét is innen kapta. Rendszertanilag is elkülönül a többi sasfélétől. Jellegzetes, látványos vadásztechnikával vadászik: 10-15 méter magasból kémleli a vizet, majd szélsebesen lecsap áldozatára. Mivel hasa fehér színezetű, így a halak a víz tükre alól nehezen veszik észre. Mielőtt a vizet elérné, előrenyújtja karmait, azzal ragadja meg áldozatát. Nem rest teljes testével sem a víz alá merülni, hogy biztosan elérhesse a kiszemelt halat.
 
 
   
 
2018.04.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design