magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Tavaszi madarásztúra a Kígyósi-pusztán
 
Tavaszi állomásához érkezett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság „Négy évszak” madarásztúrája. Április 15-én a Kígyósi-puszta tavaszi arcát ismerhetik meg az érdeklődők.
   
 
Legutóbb januárban, meglehetősen zimankós időben jártuk be a Kígyósi-pusztát, s egyúttal az erdei fülesbagoly-számlálásba is bekapcsolódtunk. Most jóval kellemesebb időre és tavaszi madárdaltól zsongó erdőre számítunk. Menet közben megcsodálhatjuk a szép tavaszi ruhába öltözött tájat. A puszta már kizöldült, de az erdőben még kopárak a fák. Az erdőszegélyeket fehér lepelként borítják be a kökény és a vadkörte virágai.
 
A Nagyerdőben hallgatózva megpróbáljuk megtalálni azokat az apró énekeseket, melyek általában a szemnek láthatatlanul élik mindennapjaikat, csak hangjuk árulja el jelenlétüket. A nálunk telelő pintyfélék és sármányok már a tavasz első perceitől kezdve hangosan énekelnek. A rovarevő madarak viszont (melyeknek a felmelegedés hozza meg a táplálékát), még csak most kezdenek szállingózni hozzánk. A barátposzáta, az énekes és a fekete rigó már énekel az erdőkben. A kiránduláson megpróbáljuk megkeresni az addigra már várhatóan megérkező fülemüléket.
 
A túra útvonalán lesznek nedvesebb, sárosabb útszakaszok is, s reggel 9.00-kor még harmatra is számítani lehet. Kérjük, ennek megfelelően válasszák meg öltözéküket. A túrán mindenkit szeretettel várunk, aki meg szeretné csodálni a Kígyósi-pusztát tavaszi pompájában. Akinek van madárhatározó könyve és távcsöve, az hozza magával. Előzetes bejelentkezés Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a +36/30 475 1777-es telefonszámon. A túra találkozóhelye: Szabadkígyós, sportpálya parkolója. GPS-koordináták: E 46°35’57,03” K 21°05’01,33”. A program díja: 500 Ft/fő.
 
 
   
 
2018.04.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design