magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A Héricses dombon jártunk
 
Sok élménnyel és látnivalóval gazdagodtak azok a természetbarátok, akik részt vettek április 7-én a Körös-Maros Nemzeti Parkban a Királyhegyesi-pusztán megtartott túrán.
   
 
A túra célja a puszta mozaikos élőhelyeinek megtekintése mellett a Héricses domb meglátogatása volt. Köztudott, hogy ezen a dombon található a Dél-Tiszántúl legnagyobb tavaszi hérics állománya. Vendégeink nem riadtak vissza attól, hogy gumicsizmában barangoljanak a tocsogós pusztában.
 
Útba ejtettük azt a területet is, ahol a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt évben élőhely-rekonstrukciót hajtott végre. Itt a sok csapadéknak köszönhetően nagyon szép vízállás alakult ki, melyet már az első évben birtokba is vettek a madarak. Számos récefaj egyedeit, valamint különböző parti madarakat is szemügyre vehettünk itt. Az élőhely-rekonstrukciónak köszönhetően a korábbi évek hasonló túráihoz viszonyítva idén nagyságrendekkel több madarat figyelhettünk meg. Némi szerencsénk is volt: úgy 4-500 méterre tőlünk (a vizes élőhely túlpartján)egy rétisas meglehetősen egykedvűen üldögélt és megengedte, hogy távcsöveinkkel alaposan szemügyre vegyük.
 
A nap akkorra sütött ki, mire vége lett a túrának. A márciusi hideg miatt most még nem láthattunk többezres, virágzó héricsállományt, de a már kinyílt 800-900 tő sárga virág is gyönyörű látványt nyújtott.
 
A virágzó tavaszi héricsek a borult időben is népszerűek voltak.
 
   
 
2018.04.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design