magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kihajtottuk a gulyákat és a nyájakat a legelőkre
 
A Körös-Maros Nemzeti Park zöldellő tájain megkezdődött a legeltetés. A szürkemarhák, cigáják, rackák és házi bivalyok fontos szerepet töltenek be a védett területek természetvédelmi kezelésében.
   
 
A néphagyományhoz igazodva az állatok kihajtását Igazgatóságunk munkatársai is Szent György napjára (április 24) időzítik. Idén a tavaszi bőséges csapadéknak köszönhetően szépen sarjadó füvek fogadták a juhnyájakat és szürkemarha gulyákat.
 
A legeltetés nemcsak megfelelő táplálékot biztosít az állatok számára, hanem a pusztai és ártéri élőhelyek kezelésének legjobb módja is. A Körös-Maros Nemzeti park Igazgatóság tekintélyes állatállománnyal rendelkezik.
Tavasszal először azokat a területeket legeltetjük, amelyek az alacsony füveket kedvelő madárfajok - például a piroslábú cankók, nagy godák, gólyatöcsök, gulipánok és ugartyúkok, fészkelőhelyéül szolgálnak. Az említett fajok egyik legnagyobb dél-tiszántúli költőhelye a Fehér-tó környéki szikes mocsarakon, vakszikeseken van. Az itteni jó minőségű gyepek kitűnő táplálékul szolgálnak a szürke szarvasmarhák és a juhok számára.
 
A legeltetés során az állatok taposása is hasznos, egyes növényfajok (például a mételyfű) kifejezetten az ilyen területeket kedvelik. A taposás hozzájárul az ártéri invazív fajok (gyalogakác) visszaszorításához is.
 
 
   
 
2018.05.08.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design