magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Nézzük együtt a tiszavirág-rajzást a Fekete-Körösön!
 
Hamarosan elérkezik a tiszavirágok rajzásának ideje. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetéses rajzás-megfigyelésre várja az érdeklődőket június 9-én, a Fekete-Körösnél. Az időpont a vízállás és az időjárás függvényében változhat.
   
 
A tiszavirág Európa legnagyobb testű kérészféléje. Rajzása a Körösökön is jellemző. A jelenség az alkonyati órákban éri el a csúcspontját, amikor több tíz- vagy akár százezres nagyságrendben röpködnek a víz felett a tiszavirágok. Nemcsak maga a nászrepülés látványos, hanem az is, ahogyan szinte az összes folyóvízi hal és a környéken élő madarak is igyekeznek minél többet zsákmányolni a nász után vízre hulló kérészekből. Ilyenkor mozgalmas csak igazán az élet a folyó felett!
 
Az elmúlt évben a Fekete-Körösön június 8-10. között volt a fő rajzás, ezért is választottuk idén a közös túra időpontjául június 9-et. Ez azonban nem fix dátum, a rajzás ugyanis nagyban függ az időjárástól és a vízállástól, így akár már június első napjaiban is násztáncba kezdhetnek a tiszavirágok. Éppen ezért kérjük, hogy a túrára előzetesen jelentkezzenek be Tóth Imre természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a +3630-6450613-as telefonszámon vagy az imre.toth@kmnp.hu email-címen. A találkozó helyszíne a sarkadi MOL-benzinkút, tervezett időpontja 18.00 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
   
 
2018.05.30.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design