magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A Körös-Maros Nemzeti Parkban is megjelentek a pásztormadarak
 
Az ország más részeihez hasonlóan az elmúlt hetekben a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is gyakran bukkantak fel a pásztormadarak népes csapatai.
   
 
Van néhány olyan madárfaj, amely évről évre csak igen kis egyedszámban fordul elő Magyarországon, majd egyszer csak inváziószerűen érkeznek meg csapataik. E fajok közé tartoznak a pásztormadarak, amelyek idén tavasszal ismét elárasztották hazánkat. Tömegesen bukkantak fel először a déli tájakon, majd gyakorlatilag az ország szinte valamennyi pontján.
 
A Körös Maros Nemzeti Parkon belül a Csanádi puszták mellett gyakorlatilag mindegyik részterületen előkerültek. Jellemzően néhány tízpéldányos csapatok érkeztek, de százas nagyságrendben is észleltük őket.
 
A pásztormadarak jellemzően május utolsó dekádjában, cseresznyeérés idején fordulnak elő Magyarországon, de csupán néhány egyedből álló, kisebb csapatokban. Az ideihez hasonló inváziós megjelenésére éveket, esetleg évtizedet kell várni.
 
A pásztormadarak hangja, mérete és viselkedése hasonló a seregélyekéhez, nem véletlenül kapták a népnyelvben a rózsás seregély nevet. Külsejük alapján azonban könnyű őket megkülönböztetni, mivel a pásztormadarak tollazatának fekete és világos, halvány rózsaszínes kontrasztja van. A seregélyekhez hasonlósan csapatosan mozognak és nagyon hangosak. Gyümölcsökkel (hazánkban főként cseresznyével és faeperrel) és rovarokkal táplálkoznak.
 
Költőterületük a Kárpát-medencétől keletre, délkeletre Kelet-Európa és Közép-Ázsia sztyeppéin található inváziós években azonban többször volt rá példa, hogy Magyarországon is költöttek többszázas létszámban. Az, hogy idén is költenek-e nálunk a pásztormadarak a következő hetekben fog kiderülni.
 
A fotókat Balogh Gábor készítette.
 
 
   
 
2018.06.06.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design