magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A Dél-Alföldön már költenek a szalakóták
 
A Körös-Maros Nemzeti Park tájain már javában költenek a szalakóták a számukra kihelyezett mesterséges odúkban.
   
 
A szalakóták idén is fokozatosan, több hullámban érkeztek vissza a dél-alföldi tájakra. Ennek megfelelően költésük is elnyújtottnak mutatkozik. Vannak olyan párok, amelyeknek már napokon belül kikelnek a fiókáik, mások még csak most rakják le az első tojásokat.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területén belül a Cserebökényi-pusztákon költ a legtöbb szalakóta. Itt kétszáz költőládát helyeztek ki Igazgatóságunk munkatársai.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén az eddigi felmérések szerint a kihelyezett 40 odú mintegy felében szalakóták költenek. Érdekesség, hogy egy odúban kuvikfészkelést találtunk, mégpedig ugyanott, ahol már tavaly is költött egy kuvikpár. A rovarvilág a Nemzeti Park részeihez más hasonlóan itt is nagyon gazdag, bőségesen vannak cincérek, futóbogarak, sáskák, szöcskék. A szalakóták tehát találnak majd elegendő élelmet mind a maguk, mind pedig nemsokára kikelő fiókáik számára.
 
A Csanádi-pusztákon 60 odú között válogathatnak a szalakóták, itt az idén a tavalyinál erősebb költési szezonra, legalább 50 pár fészkelésére számítunk. A rágcsáló (pocok és egér) kevés a térségben, de rovarfauna itt is szépen erősödik.
 
A Kígyósi-pusztán, a Kis-Sárréten és a Vásárhelyi-pusztán is költésbe kezdtek a szalakóták. A 4-6 tojásból álló fészekaljakon a tojók és a hímek felváltva ülnek. A fiókák 18-19 nap elteltével kelnek ki a tojásokból és rendszerint négyhetes korukban, július második felében hagyják el a fészket.
 
A fotókat Széll Antal készítette.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2018.06.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design