magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Lábon hajtottuk ki a gulyát a Királyhegyesi-pusztára
 
Lábon hajtották át a szürkemarha gulyát a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Montág-pusztai állattartó telepről a Királyhegyesi-pusztára. A tehenek útvonala a Pitvaros és Makó-Rákos közötti műutat is keresztezte, így azt egy rövid időre le kellett zárni. A mintegy 50 tehén és borjaik áthaladását terelőkutyák és villanypásztorok segítették. Az arra járók nagy érdeklődéssel figyelték a látványos eseményt.
   
 
Igazgatóságunk a gyepek természetvédelmi kezelését ahol csak lehet, legeltetéssel végzi. Ez ugyanis a legjobb módja annak, hogy a pusztákat eredeti állapotukban megőrizzük. A téli időszakban a legeltetést szüneteltetjük, mert az állatok a taposással nagy kárt tennének a felázott talajban. A szürkemarhák és borjaik tehát a hideg évszakot az állattartó telepeken töltik, etetésükhöz pedig a nyár folyamán betárolt szénát használjuk. Tavasszal, amikor felszáradnak a gyepek, elérkezik a kihajtás ideje.
 
A Montág-pusztai telepről a tavaly született növendékekből álló gulya a Maros-ártérbe került, míg a tehenek és a tél folyamán született borjaik két gulyát alkottak, az egyiket a Kopáncsi-pusztára, a másikat a Királyhegyesi-pusztára hajtottuk ki.
 
A fotókat Lovászi Péter készítette.
 
   
 
2018.06.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design