magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Felmértük a gémtelepeket
 
A korábbi évekhez hasonlóan idén május végén is elvégeztük a Körös-Maros Nemzeti Parkban található gémtelepek légi felmérését.
   
 
A Biharugrai-halastavak és a környező mocsarak felett lerepültük azokat a helyeket, ahol korábban is voltak gémtelepek, s azokat, ahol komoly esély van arra, hogy új fészkelőhelyek alakulhattak ki.
A felmérés során 215 pár nagy kócsagot számoltunk. A Begécsi-halastavak közül a Nagy Sziki-tóban és a 8-as számú tavon, az Ugrai-tavak közül pedig a Zöldhalmi-tóban találtunk telepeket. Az Ugrai-réten szintén van egy kócsagtelep.
 
Kanalasgémeket két helyen láttunk: a Begécsi 9-es tavon 40 párat, az Ugrai-réten pedig 20 párat. A tavalyihoz képest ez kismértékű növekedést jelent. Megállapítottuk, hogy a kisebb testű gémeknek – amilyen például a kis kócsag, a bakcsó és az üstökösgém -, jelentősebb telepei vannak Biharugrán a Zöldhalmi-tóban, valamint az Ugrai-réten. Ezek a gémfélék fentről nehezen mérhetők fel, így számukat csak később, a földi megfigyelések után lehet majd meghatározni.
 
A légi felmérés során készítettünk néhány felvételt azokról a környező mocsarakról is, ahol nincsenek ugyan gémtelepek, de fentről nézve pontosabb képet kaphatunk az ottani élőhelyekről. Megállapítottuk, hogy mind a mocsarainkban, mind az élőhely-rekonstrukciókon nagyobb vízborítások vannak, mint a tavalyi év hasonló időszakában és több a nyílt vizes terület is. Mindez a kora tavaszi és a májusi jelentősebb csapadéknak köszönhető.
 
A Kardoskúti Fehértó részterület térségének gémtelepeit is felmértük. Mivel a gémfélék számára a vízzel borított avas (több éves) nádasok és a nagy vízfelületek jelentik a legfontosabb élőhelyet, így ezeket a területeket vettük górcső alá. A mintegy 300 méteres magasságból a világos színű gémféléket – nagy kócsag, kis kócsag, kanalasgém – jól meg tudtuk figyelni.
 
A légi felmérés során összesen négy gémtelepet találtunk. A legnépesebb a Kakasszéki-tavon van, ahol a költőpárok száma meghaladja a 100-at. A Sóstói-éren néhány tucatnyi pár fészkel. A két további helyen csupán néhány pár nagy kócsagot találtunk.
 
   
 
2018.06.13.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design