magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Kikeleti kapunyitó
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Búzavirág a Csanádi pusztákon
 
A valaha oly gyakori búzavirág ma már ritkaságnak számít a Dél-Alföldön. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Csanádi pusztákon magvetéssel próbálják visszatelepíteni.
   
 
Négy-öt évtizeddel ezelőtt a gabonatáblákban még szinte mindenütt láthattunk konkolyt, búzavirágot, szarkalábat és pipacsot. Az intenzív mezőgazdasági termelés és a vegyszerhasználat miatt azonban ezek a növények nagyon megritkultak. A konkoly már gyakorlatilag eltűnt a Dél-Alföldről, s a búzavirág is nagyon ritka. A Csanádi puszták térségében például csupán egyetlen termőhelyen találunk egy kisebb állományt.
 
Ez az állomány a védett területektől nem messze, egy megművelt parcella és az árokpart közötti sávban található. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai innen gyűjtöttek be tavaly magokat, melyeket aztán később elszórtak a Nemzeti Parkon belüli vegyszermentes ugarokon. Az eredmény nem váratott sokáig magára: nemrég megjelentek a gyönyörű kék színben pompázó virágok.
 
Egyelőre csak néhány tucatnyi virágról van szó, éppen ezért idén újra gyűjtünk magokat a korábban említett területről annak érdekében, hogy az állományt jövőre tovább növeljük. A Nemzeti Parkban tehát ennek a ma már ritkaságnak számító, nem védett gyomnövénynek is esélye van a fennmaradásra.
 
  
Fotó: Balogh Gábor
Ilyen fajgazdag mezsgyék tarkították egykoron az alföldi szántóterületeket. sajnos mára ezekből alig-alig maradt meg valami.
 
 
 
 
   
 
2018.07.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design