magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Kikeleti kapunyitó
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Átnyaraló darvak a Dévaványai-Ecsegi pusztákon
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén júniusban rendszeresen láttunk átnyaraló darucsapatokat. Az itteni vizes élőhelyek megfelelő táplálkozó- és pihenőhelyet nyújtanak számukra.
   
 
A rendszeres tavaszi, kora nyári csapadék állandó felszíni vizeket hozott létre a Dévaványai-Ecsegi puszták területén. Számos vonuló madárfaj és fészkelő vízi-, vízparti madár vette igénybe költésre ezeket az élőhelyeket. Később azonban már csak a költésban lévő, a még vonulásban lévő pajzsoscankók, réti cankók, tőkés és böjti récék tartózkodtak itt. Külön érdekesség, hogy több alkalommal sikerült darvakat megfigyelni a kis vizeken.
 
A daru tavasszal és ősszel vonul át Dévaványa térségében. Bár leszálló csapatai is egyre többször tapasztalhatók és már éjszakáznak is ezeken a területeken, nyáridőben viszonylag ritkán figyelhetjük meg őket. Az átnyaraló madarak elsősorban a fiatal madarak közül kerülnek ki, de előfordul azonban, hogy öreg költőpárok is kihagyják a költést.
 
Dévaványa térségében júniusban több alkalommal láttunk 6-9 példányos darucsapatokat, de országosan az átnyaraló mennyiség elérheti a 10-150 példányt is. Az átnyaralók itt várják meg az első kora őszi vonuló csapatokat, amelyekhez csatlakozva útra kelnek déli telelőhelyeik felé.
 
A fotókat Széll Antal készítette.
 
 
 
 
 
   
 
2018.07.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design