magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Kikeleti kapunyitó
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Kutatótábor a Csanádi pusztákon
 
Az elmúlt hét folyamán tizenhat egyetemi hallgató vett részt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett természetvédelmi kutatótáborban. Munkájukat öt hazai kutató és két iráni szakember is segítette az Igazgatóság munkatársai mellett.
   
 
A hallgatók az ország hét különböző egyeteméről érkeztek, valamennyien biológia, vagy természetvédelmi mérnök szakon tanulnak. A félnomád tábor helyszíne a Csanádi puszta volt, ahol az Igazgatóság tanyáján szállásoltuk el őket. A résztvevők megismerkedhettek az élőhelykezelést segítő kutatómunkákkal és önálló terepi tevékenységeket is végeztek.
 
Igazgatóságunk második alkalommal szervezett ilyen kutatótábort. A mostani sajátossága volt, hogy abban két iráni kutató is részt vett, akik elsősorban az itteni pásztorok ökológiai ismereteit, legeltetési módszereit vizsgálták.
 
A Nemzeti Parkban kialakított táborhelyen a résztvevők gyakorlatilag együtt éltek a természettel. A sátorhely közelében kék vércsék fészkelnek, a tanyában költő szalakóták pedig serényen hordták az élelmet cseperedő fiókáiknak. Éjjel a kuvikok, gyöngybaglyok és fürjek hangja töltötte be a környéket.
 
A hallgatókat érdeklődésüknek megfelelően kis csoportokba osztottuk. Az egyik csapat élőhely-térképezéssel, egy másik florisztikai kutatással, a harmadik gerinctelenekre fókuszáló felmérésekkel foglalkozott, a negyedik az élőhelyek természetvédelmi kezelésének különféle gyakorlati lépéseit vizsgálta, az ötödik pedig pásztorokkal készített interjúkat.
 
Az elmúlt időszakban lehullott csapadéknak köszönhetően üde, zöldülő pusztát tudtunk mutatni a hallgatóknak, így kiválóan tanulmányozhatták az élőhelyek mozaikosságát.
A napközbeni terepmunka után esténként előadások, vetítések, beszélgetések is zajlottak, így reményeink szerint a hallgatók egyetemi tanulmányait hasznos gyakorlati információkkal tudtuk bővíteni.
 
   
 
2018.07.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design