magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Kikeleti kapunyitó
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Gazdag madárvilág a Kis-Sárrét mocsaraiban
 
Az átlagosnál kissé csapadékosabb nyári időjárás ellenére a Kis-Sárrét mocsaraiban egyre kevesebb a vízfelület, kezdenek kiszáradni. A madárvilág azonban ennek ellenére rendkívül gazdag.
   
 
A legtöbb mocsárban már csak a madarak által is gázolható vízfelület található. A sekély, meleg vízben nagy mennyiségben vannak alacsonyrendű vízi élőlények, melyek táplálékul szolgálnak több madárfaj számára. Különösen sok a gémféle, az öreg madarak a már kirepült fiatalokkal együtt keresgélnek zsákmányt a vizes élőhelyeken.
 
Szép számban vannak a mocsarakon nyári ludak, s a vedléshez készülődő récék csapatai is egyre népesebbek. Idén az átlagosnál több a fiatal tőkés és böjti réce. Szintén jó költés volt a barát- és a cigányrécéknél, de őket nem a mocsarakon, hanem a halastavak mélyebb vizeinél lehet ilyenkor megfigyelni.
 
A Begécsi-halastavak közül az 1. számú tavat „madáretető” tóként kezeli a halgazdálkodó. Ez azt jelenti, hogy csak kis mértékben van feltöltve és így a nyár derekára a mocsarakhoz hasonlóan ez is a kiszáradás határára kerül. Itt elsősorban a nagyszámú parti madarakat lehetett megfigyelni a napokban. Egyre több a nagy goda, a bíbic, a nagy póling és az ilyenkor szokásosnál több a kis póling is, melyekhez népes csapatokban társulnak a dankasirályok.
 
Ahol ilyen nagy tömegben vannak jelen a vízimadarak, ott előbb-utóbb megjelennek a rájuk vadászó rétisasok is. A nemrég kirepült, fiatal rétisasok számára a mocsarak népes madárvilága kitűnő tanulópályának bizonyul.
 
 
 
   
 
2018.07.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design