magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Kikeleti kapunyitó
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A Kis-Sárréten idén is szép számban költöttek vörös vércsék
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét területi egységén idén 85 pár vörös vércse költött.
   
 
Az állomány felmérésekor a kihelyezett száz költőláda ellenőrzése mellett megpróbáltunk minél több, természetes fészekben költő vércsét is felkutatni. Összesen 85 pár költését sikerült regisztrálnunk, ami kevesebb ugyan a tavalyi rekordnál (100 pár), mégis meglehetősen jó eredménynek mondható. Közülük 70 pár költőládában fészkelt, 15 pár pedig egyéb természetes fészkekben.
 
A legnépesebb telepek Körösnagyharsányban a Nagy-Sziken és Geszten az Iklód-pusztán voltak, mindkét helyen 13-13 pár költött. Nem sokkal maradtak el ezektől a mezőgyáni Kisgyantén és zsadányi Szalontai-legelőn lévő telepek sem, ahol 10-10 pár költött. Ez az eredmény különösen jónak mondható, ha figyelembe vesszük, hogy idén nem volt pocokgradáció és egyéb rágcsáló is csak igen kis számban fordult elő. A csapadékos időjárásnak köszönhetően viszont gazdag volt a rovarvilág, így a szülők kellő mennyiségű táplálékot tudtak szállítani fiókáiknak.
 
Legtöbbször 4-5 fiókát találtunk, hatos fészekaljak csak kis számban fordultak elő, ennél nagyobbak pedig nem voltak. A pocokhiányra utal az is, hogy mindössze két ládában találtunk erdei fülesbaglyot, holott pocokjárásos években a költőládáknak sokszor a 8-10 százalékát is ők foglalják el. Kék vércsét idén sajnos nem találtunk a telepeken.
 
A fiókák jelentősebb része június utolsó és július első napjaiban hagyta el a fészket, de volt néhány késői költés, ahol a fiókák csak július vége felé hagyták el a fészket. Ebben az időszakban a kirepült fiatalok gyakran szem elé kerülnek a kaszálókon, ahol a bálákon ücsörögve eleséget koldulnak közelben tartózkodó szüleiktől.
 
 
   
 
2018.07.26.
Programnaptár
Turisztikai programajánló 2019
 
Túzok tusa 2019
 
Körösvölgyi Látogatóközpont
Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont
Bihari Madárvárta
Kölcsönözhető kiállítások
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design