magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Kikeleti kapunyitó
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Gyűrűs gólyák bukkantak fel a Csanádi pusztákon
 
Három gyűrűs gólyát figyeltünk meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Kettőt Magyarországon, egyet pedig Németországban jelöltek néhány évvel ezelőtt a szakemberek.
   
 
Igazgatóságunknak egy gazdálkodó jelezte, hogy kaszálás közben olyan gólyákat látott, melyeknek a lábán gyűrűk voltak. Az adatok leolvasása után kiderült, hogy az egyik gólyát 2015-ben a Bács-Kiskun megyei Madarason gyűrűzték, a másikat pedig 2016-ban a Pest megyei Farmoson. Előbbi tehát mintegy 110, utóbbi pedig 133 km-re bukkant fel a korábbi gyűrűzési helyétől. A harmadik gólyát Németországban jelölték. Az egyik, Magyarországon gyűrűzött madarat azóta már Pitvaroson egy fészek mellett is láttuk, tehát valószínűleg itt költ.
 
Hazánkban minden évben gyűrűznek gólyákat, változó számban, a fiókák mintegy 1-5 százalékát. Jelentős részük sajnos már fiatal korában, a vonulás során elpusztul, de sokakat évekkel később is viszontlátunk. A Körös-Maros Nemzeti Park területén is minden évben felbukkan néhány gyűrűs gólya. A rekordot az a példány tartja, amely már kilencedik alkalommal tért vissza Magyarcsanádra költeni. Ezt a madarat 2005-ben láttuk el jelölőgyűrűvel.
 
A Csanádi pusztákon még mindig bőséges a gólyák számára a táplálék-felhozatal. Főként a Montág-pusztán vannak még vizes területek, ahol kétéltűek után kutathatnak. Emellett rovarokat is nagy mennyiségben találnak a környéken.
 
 
 
 
 
   
 
2018.07.31.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design