magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Kikeleti kapunyitó
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A tündérfátyol előfordulása és helyzete folyóinkon
 
A tündérfátyol a vidrafűfélék családjának rendkívül impozáns víz tetején lebegő, gyökerező hínárnövénye. Gyöktörzse a víz alatt a három métert is elérheti. Szíves vállú kerekded levelei kissé nagyobbak, mint a hasonló termőhelyen élő békatutajnak és kisebbek, mint a vízitöknek. A virágai 2-5 ösével állnak, pártája sárga színű 2-4 cm átmérőjű, széle rojtos.
   
 
Álló vagy lassan folyó vizek parti zónájában él, ahol a tápanyagban dús szélvédett helyeken érzi legjobban magát. Ahol előfordul a víz mélysége általában 20-150 cm közötti, de élőhelyének átmeneti kiszáradását is elviseli.
 
Európában szinte mindenhol előfordul a sarkkörön túli területek kivételével. Magyarországon a Duna, a Dráva árterén és a Tisza és mellékfolyóinak árterén előfordul. A Körös-Maros Nemzeti Parkban a Dévaványai-Ecsegi puszták területén a Hortobágy-Berettyó folyóban, a nádasok menti, lassabb áramlású zugokban található meg. Az utóbbi években itt az állományok visszaszorulását lehetett tapasztalni, talán a vízminőség romlása miatt.
 
Jelentős állományai élnek a KMNP Körös-ártér területén, főként a békésszentandrási duzzasztó feletti, lassabb folyású, már-már állóvízi jellegű folyószakaszon és holtágakban. A duzzasztó alatti szakaszon egészen a Hármas-Körös torkolatáig szintén előkerültek kisebb állományai. Az idei évben a Kettős-Körösön mértük fel a növény előfordulási pontjait, ahol Békés, Mezőberény, Köröstarcsa határában több mint 100 ponton találtuk meg kisebb-nagyobb foltjait. A növény sok helyen a sárga vízitökkel fordul elő.
 
   
 
2018.07.27.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design