magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Végezzük madárbarát módon a gyepkezeléseket!
 
A madárbarát kaszáláshoz az egyik legszükségesebb feltétel, hogy a vadriasztó láncok megfelelő állapotban legyenek.
   
 
Magyarországon jogszabály írja elő a madárbarát gyepkezeléseket a Natura 2000-es, az országos jelentőségű védett, valamint az AKG-programban résztvevő területeken. Az egyik legfontosabb feladat a vadriasztó lánc felszerelése. Az oldalra kinyúló láncot a traktor elé kell szerelni, legalább olyan szélességben, amilyen a kasza. Fontos, hogy a lelógó láncok maximum 20 centiméter távolságra legyenek egymástól és kaszáláskor érintkezzenek a talajjal.
 
 
Ezek a szerkezetek arra szolgálnak, hogy felriasszák a gyepekben megbúvó madarakat, ízeltlábúakat, kétéltűeket és emlősöket, s így azok időben el tudjanak menekülni, még mielőtt a gép kárt tenne bennük. Praktikus olyan vadriasztó szerkezetek használata, amelyeken a láncok felső részét 30-40 centiméter hosszú köracél pálcák helyettesítik, s csak azok alsó részén van lánc. Így elkerülhető, hogy a láncok összegubancolódjanak, vagy felcsavarodjanak a tartóvasra.
 
 
A madárbarát gyepkezelés másik fontos eleme, hogy a kaszálást ne kívülről befelé végezzük, mert így beszorítanánk a madarakat, hanem belülről kifelé haladjunk, hogy a madarak és az apróvad ki tudjanak menekülni. Ha kaszálás közben egy Natura 2000-es jelölőfaj fészkelését észleljük, akkor a kaszálást abba kell hagyni és megfelelő területet kell kihagyni.
 
 
   
 
2018.08.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design