magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Munkában a gulya négylábú pásztorai
 
A tíz hazai nemzeti park igazgatóság ősi magyar kutyafajtáinak génmegőrzésében is szerepet vállalt. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében élő legelő állatállomány tartásában a mudi, mint ősi magyar pásztorkutyafajta nagy segítséget jelent.
   
 
A régi pásztorok kísérői a bozontos szőrű, kis- és nagytermetű pásztorkutyák voltak. A pásztorok számára a kutya ügyessége, munkavégzése, intelligenciája és bátorsága volt a legfontosabb, külsejük csak másodlagos szempont volt. A pusztában pásztorkodó őseink kutyái a kuvasz, komondor, puli, pumi, és a mudi. A nagy testű világos színű komondorok és kuvaszok, őrzőebként tartottak a haszonállatokkal, míg a kis testű sötét színű pulik, pumik és mudik fürge mozgásukkal élénk hajtásukkal szolgálták a pásztort.
 
A Kardoskúti Fehértó részterületen fekvő tanyavilágban az emberek egymás között cserélték a jó kutyákat, de mára a tanyák és a bennük élő pásztoremberek kihalásával megszűnt a jó pásztorkutya nevelése is.
 
Az Igazgatóság Sóstói – telepén megtalálható magyar szürke szarvasmarha gulyát 6 db és a juhállomány cigája és hortobágyi racka nyáját 4 db terelő pásztorkutya kíséri minden nap.
 
A kutyák ösztönösen kiskoruktól fogva az állatok mellett felnőve és az idősebb kutyáktól eltanulva végzik a terelést. A tanítás során hamar kiderül, hogy a kutya alkalmas lesz-e a terelő munkára, vagy tovább kell adni rajta. A pásztor szóval és intéssel adja kutyája tudtára, hogy mit kell elvégeznie. A kutya a terelés végzése közben többször vissza – visszanéz a gazdájára, munkájának megerősítését, illetőleg új utasítást várva.
 
 
   
 
2018.08.08.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design