magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
IV. Túzokfesztivál
 
Az én állatparki cimborám- képzőművészeti pályázat
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Gazdag madárvilág a száradó vizeken
 
A tavaszi és nyári időjárás ebben az évben a megszokottnál több csapadékot hozott a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Ennek hatásai még most is érezhetőek, mivel az anyaggödrök, kubikgödrök, csatornák jelentős része mostanra sem száradt ki.
   
 
A sekélyebbé váló vadvizek optimális feltételeket teremtenek nemcsak a hosszú lábú gémfélék számára, hanem a parti zónát kedvelő parti madarak számára is. Míg a gémek a haltáplálék reményében pásztázzák a vizet és ürítik le a sekély vizeket, addig a parti madarak a nedves vízszegély és a sekély víz biztosította sárban, iszapban élő gerinctelen táplálékforrás kiaknázására gyűlnek a beszáradó vizek környezetébe.
 
Vannak fajok, melyek nem táplálkozási, hanem pihenési, ivási céllal keresik fel ezeket a sekély vizeket. Ilyenek például a tőkés récék, melyeknek több százas csapatai időznek a vizeken, de a dankasirály és bíbiccsapatok is inni, fürdőzni érkeznek déltájban a hűsítő vizekre. Ide jönnek a szomszédos agrárterületeken táplálkozó nyári ludak is, melyek hangos gágogással siklanak be a területek fölé és szinte forr a víz, amikor elkezdenek fürdeni. Ennél lényegesen szerényebb a pajzsoscankók, füstös- és réti cankók, sárszalonkák megérkezése, amelyek vékony és hosszú csőrükkel az iszap faunáját szondázzák. A csőrvégük érzékeny idegvégződésekkel rendelkezik és a megérintett apró rákot vagy más táplálékot így azonnal fel tudják csípni.
 
Fontos, hogy a kóborlási, majd vonulási útvonalakon sűrűn álljanak rendelkezésre ilyen típusú vizes élőhelyek is, mert a vándorló madaraknak ezek fontos állomásai útjuk során. Itt töltik fel az energiakészleteiket, hogy újabb és újabb területekre juthassanak el, míg végül megérkeznek telelőhelyükre. Ez a vándorút egyes fajoknak pár száz kilométer, de a többségüknek több ezer kilométer is lehet. Látványában is igenmegkapó a madárvonulás, amely minden évben lezajlik, hogy a szaporodóhelyet és a telelőhelyet is biztonsággal elérhessék. Ezért is fontos a vizes élőhelyek hálózatának hazai és nemzetközi védelme, mert így őrizhetők meg legjobban azok a területek, amelyeket a vízhez kötődő madárvilág rendszeresen használ.
 
 
 
 
 
   
 
2018.08.29.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design