magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
IV. Túzokfesztivál
 
Az én állatparki cimborám- képzőművészeti pályázat
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Őshonos erdők születnek a Maros-ártérben
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság őshonos fafajokkal váltja fel az idegenhonos fajokat a Maros folyó hullámterében. Az erdőfelújítási munkák az ezredfordulón kezdődtek és lassan a befejezéshez közelednek. A Maros hullámterében az 1980-as években telepítettek be több száz hektárt nemes nyarakkal.
   
 
A nemes nyarasok meglehetősen szegényes élőhelyek, éppen ezért a természet védelméről szóló törvény sem engedi, hogy újra ezek a fafajok kerüljenek a nemzeti parki területekre. Igazgatóságunk tehát őshonos fafajokkal - szürke nyárral, fekete nyárral, magyar kőrissel és kocsányos tölggyel - végez erdőfelújításokat.
 
A hullámterekben nem könnyű az erdőterületek felújítása, mert (főleg a nemes nyarasok alatt) nagy mennyiségű gyalogakác szaporodott el, s egyéb inváziós fafajok, például a zöld juhar és az amerikai kőris is nagy területeken van jelen. A facsemeték elültetése után még évekig ápolni kell ezeket az erdőket. A csemeték körül kaszálást kell végezni, a sorok közötti területet pedig munkagépekkel rendben tartani.
 
Mivel a hullámtér mélyebb részeit gyakrabban elönti a folyó, oda elsősorban füzeket ültettünk, amelyek jól bírják a vizet. A magasabban fekvő részekre kőrisekkel tarkított nyarasokat,illetve kocsányos tölgyeket telepítettünk. Az erdők színesítésére szileket, juharokat és őshonos cserjéket is ültettünk.

 
 
 
 
 
5 éves kocsányos tölgyes. A sorokba ültetett fák sorköze gépi tisztitast kapott, a tölgycsemeték közt jól látszik a felnovekvő inváziós gyalogakác. Fotó: Lovászi Péter
 
 
   
 
2018.08.24.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design