magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
IV. Túzokfesztivál
 
Az én állatparki cimborám- képzőművészeti pályázat
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Elvonultak a fehér gólyák
 
A korábbi évekhez hasonlóan idén is mintegy ötszáz pár fehér gólya költött a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén. Augusztus végéig szinte valamennyien útra keltek afrikai telelőhelyeik felé.
   
 
A sok évtizedes megfigyelések szerint a Kárpát-medencében költő fehér gólyáknál augusztus 20. jelenti a fordulópontot, legtöbben ekkortájt kelnek útra. Idén is hasonlóan történt ez, így augusztus utolsó napjaiban már csak néhány példánnyal találkozhattunk.
 
A gólyák már július második felében, a fiókák kirepülése után megkezdték a készülődést a hosszú útra. Fiókáikat rendszerint a települések közelében lévő vizes élőhelyekre, rétekre, legelőkre vitték, ahol bőven találtak maguknak táplálékot. Szükség is volt rá, mivel hosszú és megterhelő út állt előttük.
A vonulás előtti gyülekezőhelyeken (réteken, legelőkön) a családok már felbomlottak, a fiókák összekeveredtek. A gólyacsaládok ugyanis a darvaktól eltérően a fiókák önállóvá válása után azonnal felbomlanak.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén július végén, augusztus elején gyakran láttuk a fehér gólyák 30-40 példányos csapatait, sőt előfordult, hogy 70 fehér gólya táplálkozott együtt a réteken. A környező településeken (Békéscsabán, Gyulán) költő példányok is itt gyülekeztek.
 
A fekete gólyák általában kicsit később, szeptember első hetében indulnak útnak. Előfordul, hogy még szeptember végén is látunk néhány példányt a dél-alföldi tájakon. Érdekes, hogy a fekete gólyák ősszel később mennek el, mint a fehérek, tavasszal mégis korábban érkeznek vissza, általában már februárban megjelennek fészküknél.
 
   
 
2018.08.30.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design