magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
IV. Túzokfesztivál
 
Az én állatparki cimborám- képzőművészeti pályázat
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Egyéjszakás kaland a Nagyerdőn
 
Jól sikerült a Körös-Maros Nemzeti Parkban augusztus 25-26-án megtartott „Egyéjszakás kaland” című túra. A csapadékos idő ellenére tizenhatan töltötték az éjszakát a Kígyósi-pusztán, a csillagos ég alatt.
   
 
A túra találkozási időpontjában sajnos éppen szakadt az eső, ami néhány érdeklődőnek kedvét szegte, de a legtöbben azért úgy döntöttek, a rossz idő ellenére is nekivágnak a kalandnak. Az esti közös szalonnasütésen 25-en tartottak velünk, tizenhatan pedig éjszakára is maradtak. Néhányan Békéscsabáról jöttek, de voltak makói, békéssámsoni, tótkomlósi és kiszombori résztvevők is.
 
Sátrainkat a falu fényeitől távol, a Kígyósi Nagyerdő egyik tisztásán vertük fel. A résztvevők között több óvodás és általános iskolás gyermek is volt, akik különös érdeklődéssel figyelték a táborverési praktikákat és örültek a közös tábortűznek
 
A korábbi eső ellenére éjszaka ragyogóan tiszta volt az ég, így a hajnal kettőig tartó túránk során kiváló felvételeket tudtunk készíteni a csillagos égboltról. Az erdő és a puszta éjszakai hangjai is érdekes élményt jelentettek. Hallottunk viszont macskabaglyot, erdei fülesbaglyot és kuvikot is. A kisebb gyerekek közül néhányan megriadtak az időnként felhangzó kutyaugatásszerű hangtól, de megnyugtattuk őket, hogy ez nem más, mint az őzek riasztóhangja.
 
Vasárnap reggel ismét egy új kaland várt ránk: meggyűrűztük a madárfogó hálónkba akadt poszátákat, széncinegéket és tövisszúró gébicseket. Tíz óra tájban az eső ismét eleredt, így a tervezettnél kissé hamarább elbontottuk sátrainkat és élményekkel telve elindultunk hazafelé.
 
Az túra során megtapasztaltuk, hogy akkor sem érdemes visszariadnunk a kalandtól, ha a természet egy kicsit zordabb idővel fogad bennünket.

A fotókat Boldog Gusztáv készítette.
 
 
 
 
 
 
   
 
2018.09.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design