magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Az én állatparki cimborám- képzőművészeti pályázat
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Őszirózsa túra a Kígyósi-pusztán
 
Október 7-én, vasárnap rendezi meg hagyományos Őszirózsa túráját a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A helyszín ezúttal is a Kígyósi-puszta lesz.
   
 
Az érdeklődőket reggel 9.00 órakor várjuk a szabadkígyósi sportpálya parkolójában (GPS koordináták: É 46°43'44.62" K 20°21'23.29"). Szakvezetőnkkel a Kígyósi-tanösvényen haladva megcsodálhatjuk a Nagyerdő őszi színeit. A zöld-sárga-barna színkavalkádot fokozzák a pirosodó galagonyaszemek, a veresgyűrű som fekete bogyói és a hamvaskék kökénybogyók.
 
A Kígyósi-puszta mozaikosságát jelzi, hogy az őszirózsák három faja is megtalálható itt: aranyfürt, sziki és réti őszirózsa. Mivel mindhárom faj más-más talajtípust kedvel, így különböző helyszíneken csodálhatjuk meg őket. Legnagyobb tőszámban a réti őszirózsa van jelen. Amennyiben kegyes lesz hozzánk az időjárás, akkor a lila virágszőnyeget még éppen megláthatjuk így október elején.
 
Mivel javában zajlik az őszi madárvonulás, ezért a résztvevők a virágzástól függetlenül is nagyon sok érdekességre számíthatnak a 3 órás túra során. Az erdei területeken elsősorban énekes madarakkal, a pusztán pedig ragadozó madarakkal találkozhatnak. A fák között ebben az időszakban már mindenfelé füttyögnek a vonulásban lévő füzikék. A télen-nyáron nálunk tartózkodó cinegefajok kezdenek behúzódni a település környékére, s csapatokba verődnek a pintyfélék is. A pusztában az elvonuló barna rétihéjákat a vándorúton lévő fakó és hamvas rétihéják váltják, s az időjárás függvényében megjelenhetnek kékes rétihéják is. A pusztán tartózkodik még néhány kígyászölyv, ami kifejezetten ritkaságnak számít.
 
Az Őszirózsa túra részvételi díja 500 Ft, időtartama 3 óra, a táv 5 kilométer. További információk és előzetes bejelentkezés Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a +36 30 475 1777-es telefonszámon.
 
   
 
2018.10.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design