magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Az én állatparki cimborám- képzőművészeti pályázat
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Fakó keselyű bukkant fel a Csanádi pusztákon
 
Fakókeselyű jelent meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Örvendetes, hogy az utóbbi években ez a ragadozó madár egyre többször tűnik fel Magyarországon.
   
 
A fakó keselyűk valaha gyakori vendégek voltak az alföldi tájakon. A Kárpátok hegykoszorúiban költő példányok rendszeresen jártak ide táplálkozni. A hatalmas dögevő madarak azonban (valószínűleg a táplálék megfogyatkozása miatt) a XX. század második felében már nagyon ritkán látogattak el hozzánk. Néhány éve viszont kezdenek újra visszaszokni, az ország több pontján (a Kiskunságban, a Balaton-felvidéken és a Hortobágyon) is feltűntek. A legtöbb, szám szerint 19 példányt 2015-ben figyelték meg. Az idei évben a mostani a negyedik megfigyelés. Leginkább az őszi időszakban jelennek meg, ilyenkor már a fiatalok is csavarognak, s az idősebb madarakat sem köti a fészekhez a fiókanevelés kötelessége.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban hosszú évek óta nem láttunk fakó keselyűt, így mostani feltűnése nagy eseménynek számít. A Montág-puszta felett repült át, mégpedig úgy, hogy két parlagi sas kergette, minden bizonnyal táplálékukat féltették tőle.
 
A fakó keselyű szárnyfesztávolsága akár a három métert is elérheti, így rendkívül impozáns látványt nyújt. Sziklapárkányokon, kolóniákban költ, fészke az ember számára megközelíthetetlen. Hozzánk legközelebb (mintegy 350 kilométerre) Szerbia déli részén, nemzeti parki területen költ egy kolónia. Valószínűleg az ottani példányok egyike látogatott el a Csanádi pusztákra. A hatalmas szárnyakkal vitorlázó fakó keselyűk számára egy ekkora távolság megtétele nem jelent nagy kihívást.
 
A fotókat Engi László készítette.
 
Így válik láthatóvá igazán, hogy milyen hatalmas egy fakó keselyű: a parlagi sas szinte apróság mellette két méteres szárny fesztávolsága ellenére!
 
 
 
   
 
2018.10.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design