magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Az én állatparki cimborám- képzőművészeti pályázat
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A Kis-Sárréten és a Csanádi pusztákon is számoltuk a madarakat
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idén is bekapcsolódott az Európai Madármegfigyelő Napok programjába. Október 6-án két helyszínen, a Kis-Sárréten és a Csanádi pusztákon számoltuk a madarakat.
   
 
A Kis-Sárréten a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoportjával közösen szerveztük meg a túrát, melyre összesen 35-en jöttek el, közülük többen a Dunántúlról, Székesfehérvár térségéből. Utunk a Begécsi-halastavak egyik lecsapolt tavához vezetett, melynek iszapjában a gázló- és parti madarak elegendő táplálékot találhattak.
 
A halastó melletti kilátóból kitűnő lehetőségünk nyílt a madárszámlálásra, de a nádasok mentén haladva is sokféle fajra bukkantunk. Összesen 63 madárfaj 16 ezer példányát sikerült megfigyelnünk. Legnépesebbnek a tőkés récék bizonyultak, 6500 példánnyal. Őket követték a dankasirályok 3230 példánnyal, majd a harmadik helyen a nyári lúd szerepelt, 2150 példánnyal.
 
Túránk során láttunk még nagy pólingokat, bíbiceket, havasi partfutókat, nagy kócsagokat és szürke gémeket. Felbukkant három rétisas és egy halászsas is. A nádasokban különböző énekesmadarakat figyeltünk meg, barkós cinegékből volt a legtöbb. Ezúttal igazi ritkaság nem került szem elé, valószínűleg azért, mert a meleg időjárásnak köszönhetően sok északi madárvendég még nem érkezett meg.
 
A Csanádi pusztákon belül a Montág-puszta fokozottan védett területén számoltuk a madarakat. A túra résztvevőivel a Nagy-Zsombékra látogattunk el, amely az aszályos idő miatt mostanra kiszáradt ugyan, de azért mégis sikerült sok olyan madárfajt megfigyelnünk, amely erre a területre jellemző. A legtipikusabb ezek közül a kék vércse, melyből 35 példányt számoltunk.
 
Utunk során megfigyeltünk egy intenzíven vadászó kis sólymot, amely a puszta irányából érkezve a Nagy-Zsombékon csapott le kiszemelt zsákmányára. Láttunk néhány récét, továbbá vonuló énekesmadár-csapatokat, mezei pacsirtákat, széncinegéket. Felbukkant több ezer seregély, 100 sztyeppi sirály, 1 kerecsensólyom, 2 parlagi sas, 1 pusztai ölyv, illetve láttunk egerészölyvet és barna rétihéját is.
 
Túránk közben a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében élő magyar szürke marhák gulyája mellett is elhaladtunk, ami alkalmat adott arra, hogy szakvezetőnk részletesen beszéljen a védett területek legeltetéses kezeléséről.
 
A fotót Tóth Imre készítette.
 
 
   
 
2018.10.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design