magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kék vércse szinkron 2018: a Körös-Maros Nemzeti Park továbbra is fontos gyülekezőhely
 
A kék vércsék fiókáik kirepülése után és az afrikai telelőhelyeikre indulásuk előtt augusztus és szeptember hónap folyamán nappali vadászataik befejeztével egy-egy jól meghatározható pusztai facsoporton gyülekeznek éjszakázni. Ezt az időszakot hívjuk a kék vércsék gyülekezésének és ezekben a hetekben végezzük az ún. szinkronszámlálásokat, melyek eredményeként jó képet kaphatunk a Kárpát-medencében összegyűlő egyedek létszámáról.
   
 
A Körös-Maros Nemzeti Park hosszú évek óta fontos bázis a gyülekező kék vércsék számára. Ezt bizonyítják az idei szinkronszámlálások adatai is.
 
A hazánkban költő példányokon és kirepült fiókáikon kívül a kelet-európai sztyeppéken költő példányok egy része is a Kárpát-medencét választja gyülekezőhelyül. A kétezres évek elején kiépült egy olyan szinkronszámlálási rendszer, melynek köszönhetően minden évben viszonylag pontos képet tudunk kapni a Kárpát-medencében gyülekező kék vércsékről.
 
A számlálást a partiumi, felvidéki és vajdasági partnerekkel együtt augusztus 22-től kezdődően egészen október elejéig szerdánként, az alkonyati órákban végeztük. A csúcs- amikor a legtöbb kék vércse állomásozik a régióban- általában szeptember közepére esik, október első hetében pedig az utolsó példányok is elrepülnek az afrikai tájak felé.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban évek óta mintegy 9-14 gyülekezőhelyet tartunk számon. A legtöbb példányt általában Dévaványa térségében regisztráljuk, de jelentős éjszakázóhelyek ismertek Cserebökényben és a Csanádi pusztákon is. Az idei összességében átlagos év volt, a legtöbb madarat, 2059-et, szeptember 5-én számoltuk. A csúcsidőszakban a Kárpát-medencében összesen mintegy 6754 kék vércsét regisztráltak, az itt gyülekezők csaknem egyharmada tehát a Körös-Maros Nemzeti Parkot választotta.
 
A korábbi évekhez képest idén némi területi átrendeződés következett be, mivel a szokásosnál alacsonyabban alakultak a számok Dévaványa térségében. Kiemelendő, hogy a Kardoskúti Fehértó részterületen idén a gyülekezés tetőpontján 781 kék vércsét számoltak a szakemberek, ami több mint háromszorosa(!) az itt megszokott őszi létszámnak. A növekedést valószínűleg a gyepi hangyák erőteljes szeptemberi rajzása idézte elő.
 
 
 
 
   
 
2018.10.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design