magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Repülnek a szikibagoly lepkék
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban, azon belül is Békés megye északi térségében fontos októberi esemény a nagy szikibagoly lepkék (Gortyna borelii) éjszakai repülése.
   
 
Ez a lepkefaj szorosan kötődik tápnövényéhez, a sziki kocsordhoz (Peucedanum officinalis). A ’90-es években,amikor Dévaványa, a Bélmegyeri Fáspuszta és a Kis-Sárrét térségében felmérésre kerültek a sziki kocsordos élőhelyek, megkezdődött a nagy szikibagoly lepke jelenlétének a kimutatása is. Örvendetes, hogy szinte valamennyi nagyobb és természetközelibb sziki kocsord állományban sikerült kimutatni a fajt.
 
Nemcsak azért jelentős eme lepkefaj, mert fokozottan védett, hanem mert a Kárpát-medencében találhatjuk a legnagyobb fennmaradt állományait. Bár tágabb európai elterjedéssel bír, a legjelentősebb állományait az Alföld keleti részén találjuk.
 
Előfordulása szempontjából tehát meghatározó a sziki kocsord elterjedése, amely a hernyó egyetlen tápnövénye hazánkban. A faj lárvális fejlődése alatt tápnövényének szárában, majd később a talaj felszíne alatt a gyöktörzs szomszédságában fejlődik. Ezt a jelenlétet árulja el élőhelyein a kocsord tövek mellett megfigyelhető jellegzetes rágcsálék kupacok is. A kifejlett lepke már augusztustól repül, de a rajzás csúcsát szeptember második felében és október elején éri el. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság változatos kaszálási rendszerrel biztosítja a sziki kocsord állományok fennmaradását, hogy hosszú távon is lehetővé tegye e ritka bagolylepke faj térségi előfordulását.
 
 
Az alábbi fotókat Danyik Tibor készítette.
 
1. Párosodó nagy szikibagoly lepkék a Kis-Sárréten
 
2. Egy igazi koránkelő, július 30-án bújt egyed Zsadány közelében
 
3. A hernyók ürülékéből képződő rágcsalék kupac a tápnövény tövénél
 
4. Kocsordos-őszirózsás sziki magaskórós növénytársulás a faj tipikus élőhelye
   
 
2018.10.18.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design