magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Téli álomra készülődő állataink
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területén is sok olyan állatfaj él, melyek télen elbújnak, bevackolják magukat és mély álomba merülnek. Néhányan közülük időnként felkelnek táplálkozni, mások csak a tavaszi napsütés hatására jönnek majd elő.
   
 
A téli álom a mérsékelt és a hideg égövi állatokra jellemző, a trópusi állatok télen sem alszanak. A hibernáció oka elsősorban nem a hideg, hanem a táplálékhiány. A madarak ezt a problémát úgy oldják meg, hogy elvonulnak délebbre, olyan helyekre, ahol találnak eleséget. A rovarok, hüllők, kétéltűek és azok az emlősök, amelyeknek tápláléka télen nem biztosított, más megoldást keresnek: álomba merülnek.
 
A téli álomra a fajok különböző módokon készülnek fel. Az ürgék, a sünök és a pelék például a hideg beállta előtt nagyon intenzíven táplálkoznak, ezzel masszív zsírréteget szednek fel, amelyet tavaszig szépen elégetnek. Ők tehát egész télen nem kelnek fel. A mókusok hibernációja viszont nem olyan mély, ők néhányszor felébrednek, hogy táplálékot vegyenek magukhoz.
 
A rovarok teljesen üres gyomorral vészelik át a telet. Nincs szükségük táplálékra, mivel teljesen lecsökkentik életfunkcióikat. A kétéltűek és a hüllők hidegvérű állatok, tehát testhőmérsékletük a környezetüktől függ. Éppen ezért ők olyan helyet keresnek, amely biztosan nem fagy majd át. A teknősök például befúrják magukat a mocsárba, ahol csak kevés oxigént vesznek magukhoz és átalusszák a telet. Ősszel ők is sokat esznek, zsírréteget raktároznak télire. Hasonlóan cselekednek a kígyók és a siklók is.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban élő állatok közül elsőként a denevérek szenderülnek téli álomba. Már október elején csoportokba verődnek, s a hónap közepén aludni térnek, mert addigra a táplálékul szolgáló repülő rovarok is eltűnnek. A denevérek csoportosan, egymást melegítve vészelik át a hideg évszakot, s csak tavasszal kelnek fel. Október közepén nyugovóra térnek a hüllők és a kétéltűek, amelyek napfény nélkül nem tudnak meglenni. Az emlősök közül legkorábban az ürgék augusztus közepétől, a mogyorós pelék október végén, a keleti sünök november elején hajtják álomra fejüket. Végül november végén a vörös mókusok is téli álomba szenderülnek, de őket még láthatjuk néhányszor, mert időnként felkelnek táplálkozni.
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2018.10.24.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design