magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A Kígyósi-puszta őszi arcát örökítettük meg fotóstúránkon
 
Október 20-án, a Táj Nemzetközi Napján szervezte meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a „Négy évszak” fotóstúra-sorozat őszi fordulóját. Ezúttal is a Kígyósi-pusztát jártuk be, amely csodálatos őszi színeivel elvarázsolta a fotózás szerelmeseit.
   
 
Túránk a szokásos útvonalon, azaz a Kígyósi Nagyerdőn átvezető tanösvényen indult. Fotósszemmel nézve izgalmas kihívást jelentett az évek során szinte alagúttá formálódott, zöldes-vöröses-sárgás színekben pompázó erdei út rejtelmeinek megörökítése. A mezei juhar élénkzöld leveleinek egy része már élénksárgára változott, a kőrisek a mélybarnától a barnás-vörösesig szintén változatos skálát mutattak. A képet tovább színesítették a kecskerágók és a galagonyák piros bogyói és a hamvaskék kökények. Utóbbiak különös árnyalatai mindig lenyűgözik a fotósokat.
 
A kilátóhoz érve a Kígyósi-puszta felé vettük az irányt, ahol szintén nagyon sok fotóstéma kínálkozott. A felhős, borongós időben külön kihívást jelentett a pusztai fák, bokorcsoportok megörökítése. Néhány, még virágzó réti őszirózsát is sikerült lencsevégre kapnunk. A lepkék a szomorkás időben inkább megpróbáltak megbújni valahol, de néhány kénes lepkét azért becserkésztünk. Sok-sok fotó készült a pusztában vadászó ragadozó madarakról és a nagyobb csapatokban mozgó citromsármányokról is. A túra végén ellátogattunk a kósza pocok egyik élőhelyére, s felvételeket készítettünk a túrásokról és más állatnyomokról.
 
A fotós és a madarász túrasorozat immár klubbá szerveződött résztvevői számára december 9-én tartjuk az „Évzáró lazulás a kastélyparkban” elnevezésű záróprogramot. Ennek keretében kiértékeljük a tematikus túrasorozat eredményeit, az ott szerzett élményeket. Örülünk annak, hogy a téli, tavaszi, nyári és őszi fordulókban összesen csaknem hetvenen vettek részt, s Békés megyén kívül a távolabbi térségből is jöttek lelkes fotósok és madarászok.
 
A fotókat Boldog Gusztáv készítette.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2018.10.25.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design