magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Gombatúra az Anna-ligetben
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban hagyományosan megrendezésre kerülő program, a „Gombaismereti túra”. Mint minden alkalommal, most is Gaál Sándor gombavizsgáló szakellenőr kíséretében jártuk be az Anna-liget összes zegét - zugát gombák után kutatva.
   
 
Sajnos a hónapok óta tartó aszályos időjárás nem kedvezett a várt fajok előkerülésének. Az elmúlt évek ilyenkor jellemző 55-60 fajához képest jóval csekélyebb gombafajt sikerült lelnünk.

Sorra véve az Anna-liget már biztos pontnak számító gombatermő helyeit, a nagyobb számban jelenlévő rózsáslemezű tejelőgombán (Lactarius controversus) kívül, többnyire a farontó gombák képviselőiből válogathattunk. Így került kosarunkba többek között: sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus), déli tőkegomba (Cyclocybe cylindracea), lepketapló gomba (Trametes versicolor), pisztricgomba (Polyporus squamosus), bükkfa-tapló (Fomes fomentarius), sőt közönséges petrezselyemgomba (Hericium coralloides) is, melyet buzgó kis gombászcsapatunk impozáns telepe alapján és a lelkesedés hevében süngombaként (Hericium erinaceus) azonosított.

Szakellenőr vezetőnk hamar rávilágított a tényre, hogy nem a 2018-as év gombájának választott védett fajra bukkantunk, viszont a közönséges petrezselyemgomba első Anna-ligeti előkerülése és a csodálatos őszi liget feledtette hiányérzetünket.

Külön örömöt jelentett a gombászcsapat számára a sok gyermek jelenléte, akik fáradhatatlanul és nagyon lelkesen kutatták át a felnőttekkel a gyönyörű 26 hektáros ligetet. Buzgalmukat a túra során az Állatpark élőlényeinek látványetetésével honoráltuk.

A program végeztével szinte kórusban sorolták fel a jelenlévők, hogy idei gombalajstromunkból ezúttal, mely várt fajok maradtak el, így egy dologban biztosak lehetünk, Sanyi bácsi évek óta végzett kitartó munkája termékeny talajra hullott. Bízva a következő generációk elhivatottságában, megállapítást nyert az a tény is, hogy egy csodás környezetben gombák keresésével eltöltött délelőtt, még az üresebb kosarak ellenére is az egyik legremekebb kikapcsolódás. Jövőre újra találkozunk!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2018.10.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design