magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Kóborló fenyőszajkók a Dévaványai-Ecsegi pusztákon
 
A Körös-Maros Nemzeti Park tájain meglehetősen ritkán tűnnek fel fenyőszajkók. Az elmúlt napokban azonban két példányt is megfigyeltünk Dévaványa térségében.
   
 
A fenyőszajkók szinte egész Ázsiában honosak, de költenek Skandinávia déli részén, az Alpokban, a Kárpátokban és a Dinári-hegységben is. Kedvelt fészkelőhelyeik a fenyőerdők és a nyíresek. Magyarországon még egyetlen költésüket sem sikerült bizonyítottan regisztrálni, de kóborlóként a hideg évszakban időnként feltűnnek. Ilyenkor rendszerint az ország több pontján jelennek meg nagyjából azonos időpontban.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területén belül néhány nappal ezelőtt Körösladány térségében több alkalommal is láttunk két kóborló példányt, s érkeztek megfigyelések Szabadkígyósról is.
 
Távolról nézve a fenyőszajkók hasonlítanak a seregélyekre, ugyanolyan pettyegetett a tollazatuk. Testméretük azonban lényegesen nagyobb, elérheti a 33-35 centimétert. Elsősorban magokkal, bogyós gyümölcsökkel, alkalmanként rovarokkal, nagyon ritkán pedig kisemlősökkel is táplálkoznak. Általában kevés ideig maradnak egy-egy területen, hamar továbbállnak. Jelenlétükre érces, krákogásszerű hangjuk hívhatja fel a figyelmet.
   
 
2018.10.29.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design