magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
Ritka ragadozó madarak telelnek a Kis-Sárréten
 
Két ritka ragadozó madár, egy fekete sas és egy vándorsólyom tölti évek óta a telet a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A napokban mindketten megérkeztek északi költőhelyeikről.
   
  A fekete sasok költőterülete Lengyelország keleti részétől egészen az Amúrig terjed. Magyarországra mindössze néhány példány jár telelni, jellemzően a vizes élőhelyekre. Az egyik ilyen telelőhely a Biharugrai-halastavak környéke, ahová már jó néhány éve visszatér egy fekete sas. Idén is menetrendszerűen, október közepén érkezett meg. Azóta rendszeresen látjuk az Ugrai-rét és az Ugrai-halastavak környékén. Életmódját nehéz nyomon követni, sokszor fedettebb helyekre is bemegy zsákmányolni és gyakran fogyaszt a rétisasok által elhagyott dögöket.

Másik rendszeres téli vendégünk, a vándorsólyom szintén október közepén érkezett meg. Ez a madár már legalább tíz éve nálunk tölti a telet, mindig ugyanazokat a területeket járja be és ugyanazokat a fákat használja éjszakázóhelyül. Gyakran megfigyelhetjük, ahogyan a nádasokba behúzó nagy seregélycsapatokra vadászik. Több alkalommal láttuk, amint lecsapott a halastavakban nagyobb számban táplálkozó madarakra, melyek közül legtöbbször dankasirályokat próbált zsákmányolni.

Telente néhány másik, kóborló fekete sas és vándorsólyom is megjelenik a térségben, de azok csak rövid időt töltenek itt, aztán továbbállnak. Ez a két madár azonban minden télen kitart nálunk, s csak márciusban kelnek útra északi költőhelyeik felé.

   
 
2018.10.30.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design