magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Fotóstúra a Kis-Sárréten – három évszak egy rövid napon
 
Az őszi időszaknak teljesen megfelelő, hűvös időben zajlott a Körös-Maros Nemzeti Parkban a Kis-Sárrét részterületre meghirdetett fotóstúra.
   
 
 
Az időjárás és a felázott földutak miatt az előzetes tervekhez képest némi átszervezésre is szükség volt, így utunk először a Begécsi-halastavakra vezetett. Ott nagy számban figyeltünk meg barátrécéket, kanalas récéket, nyári ludakat, bütykös hattyúkat, továbbá a parti sávokban halászó nagy kócsagokat és szürke gémeket.
 
Meglehetősen élénk volt a rétisasmozgás, több fiatal és néhány öreg példány keringett a tavak fölött és a szomszédos vátyoni pusztán. Ezt látva úgy döntöttünk, hogy a túrát a Kisvátyoni-tanösvényen folytatjuk. A tanösvény középső szakaszán található betekintőig mentünk el, ahonnan a halastóra és a pusztára is remek kilátás nyílt. Jól döntöttünk: nemcsak a levegőben láthattunk rétisasokat, hanem a gyepen is többen üldögéltek.
 
Kökény-, galagonya- és csipkebokrokkal szegélyezett folyosókon haladva visszamentünk a járművekhez, s menet közben ki-ki ízlése szerint csemegézett a savúanyan keserédes kökénybogyókból, amelyek kifejezetten üditő hatású túracsemegének számítanak.
 
A túrát a „százéves” Szépapó fájánál és a körülötte lévő erdőben fejeztük be, ahol még szép őszi színeket fotózhattunk. A kabátos, pulóveres, őszi reggelből a nap során szeles „tavasz” lett, a kirándulás végére pedig kora nyári hőmérséklet költözött a Kis-Sárrétre.
 
A fotókat Motkó Béla készítette.
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2018.11.01.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design