magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Kerecsensólymok, a táplálékrablás művészei
 
Az őszi, kopár tájban könnyen elérhető rágcsálók vonzzák a ragadozó madarakat a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületére. Jól megfigyelhetjük itt a kerecsensólymok különleges táplálékszerzési stratégiáját.
   
 
A nagy mennyiségű pocok a vörös vércsék, barna rétihéják és kerecsensólymok számára egyaránt kitűnő táplálékforrást jelent. Utóbbiak azonban rendszerint nem saját maguk ejtik el a zsákmányt, hanem másoktól rabolják azt el. A levegőben üldözőbe veszik a már megfogott mezei pockokkal repülő rétihéjákat, vörös vércséket, s egészen addig kergetik őket, amíg el nem engedik zsákmányukat.
 
Az öreg és a fiatal kerecsensólymok egyformán ezzel a technikával, azaz kobzással szerzik táplálékukat. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon idén ősszel öt fiatal példányt is rendszeresen látunk vadászni, úgy tűnik, ők nem indultak el kóborolni. A fiatal kerecsensólymok ugyanis az ivarérettség eléréséig (2-3 éves korukig) nagyon sokat vándorolnak, s nem feltétlenül csak déli irányba. A Dévaványán korábban GPS-jeladóval ellátott példányok közül akadt olyan is, amelyik Csehországban töltötte a telet, mások Görögországban, Líbiában illetve Kazahsztánban bukkantak fel.
 
   
 
2018.11.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design