magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Cserebökényben jártak visszatérő vendégeink
 
Már lassan hagyománynak tekinthető, hogy a főként nyugdíjasokból álló Lencsési Természetjáró Kör Békéscsabáról ellátogat Szarvasra, hogy a környék természeti és kultúrtörténeti érdekességeit felfedezze.
   
 
Jártak már a Hármas-Körös mentén, a Halásztelki tanösvényen, bebarangolták a „szarvasi ligeteket”. Idén novemberben az enyhe és napos időt kihasználva újabb túrára érkeztek a Körös-Maros Nemzeti Parkba. A lelkes, 37 fős csoport először a lelkész-polihisztor Tessedik Sámuel nyomdokain megalakult mezőgazdasági technikum Bikazugi Majorságát tekintette meg. A régi épületek és öreg tölgyek között járva, megismerkedtek a Hármas-Körös mentén kialakult évszázados tájgazdálkodási hagyományok emlékeivel.
 
Bikazugból tovább indulva a Körös-Maros Nemzeti Park törzsterületei közé tartozó Cserebökény részterületére vitt az út. A szeles-napos időben, krúgatva vonuló darucsapatok és a gyepek felett pockokra vadászó vörös vércsék „fogadták” a természetjáró kör tagjait. A hajdani árterek világára emlékezető, mára már csak esős időkben vízzel megtelő Ős-Maros medrek között tett pusztai séta végén, a Tere-halom nevű kurgán tetejéről széttekintve búcsúzott a csapat az egykor kunok lakta vidéktől.
 
Visszaérve Szarvasra, a város utcáin, kultúrtörténeti emlékei ( a ruzicskay Alkotóház, a Tessedik-templom, a Granárium és a Bolza-kastély) között járva a város múltjának érdekesebb kerültek bemutatásra.
 
 
 
   
 
2018.11.19.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design