magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Sikeres madarásztúra a Kígyósi-tanösvényen
 
Napsütéses, de hideg időben, nagy érdeklődés mellett zajlott vasárnap a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett madarásztúra, melynek helyszínéül a Kígyósi-tanösvény szolgált.
   
 
A túrára harminc résztvevő érkezett, többségük Békéscsabáról, néhányan pedig Makóról illetve Szabadkígyósról. Többen már korábbi túráinkon is itt voltak, de szép számmal akadtak új érdeklődők is. Az őszi aszály miatt a madárvilág most a vártnál szerényebbnek bizonyult, de azért így is volt bőven érdekesség.
 
A fák között megbújó madarak megfigyelését nehezítette a lábunk alatt folyamatosan zörgő avar. A hideg, szeles időjárás következtében a madarak kevéssé intenzíven mozogtak, a cinegék és az erdei pintyek azonban így is megmutatták magukat. A máskor folyamatosan köröző egerészölyvek közül a vártnál kevesebbet, csupán három-négy példányt láttunk. A téli vendégek közül nagy őrgébicsek kerültek szemünk elé.
 
Többször is találtunk a ragadozó madarak jelenlétére utaló nyomokat: héjától, karvalytól származó tépést, azaz a zsákmányuk maradványait. A baglyok jelenlétére egy mezei cickány teteméből következtethettünk, a baglyok ugyanis általában levadásszák, de nem fogyasztják el a cickányokat.
 
A napsütésben a távcsövekkel és fényképezőgépekkel felszerelkezett túrázók gyönyörű felvételeket készítettek. Közben pedig kóstolgatták az erdőszéli bokrok termését: kökényt, galagonyát, csipkebogyót, fagyalt (bár utóbbinak nincs jó íze). A jelek szerint a bogyóevő madarak számára a kígyósi Nagyerdőben idén igen gazdag a téli táplálék-felhozatal.
 
   
 
2018.11.21.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design