magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Vad túzokok között
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán idén hat fiatal túzokot telepítettünk vissza sikeresen a szabad természeti környezetbe.
   
 
Szeptember közepén a keltető-nevelő állomásról a madarak a kiváló élőhelyi feltételeket biztosító 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterületre kerültek. Október elején két madár az önállóság útjára tért és elhagyta a visszavadító helyet, majd a hónap végén a maradék négy madár is kirepült a teljes biztonságot nyújtó mintaterületről.
 
A következő napokban átvizsgáltuk a térségi, ismert túzokcsapatokat és a hat madárból ötöt sikerült azonosítanunk a lábukra helyezett színkódos gyűrűk segítségével.
 
A fiatal túzokok számára kedvező körülmény, hogy az életük már a vad túzokok között zajlik, mert a fajra jellemző viselkedésmintákat tőlük veszik át, azaz megtanulnak „túzokul” viselkedni.
 
Azóta is rendszeresen találkozunk velük a dévaványai határban és reméljük, hogy mindannyian elérik az ivarérett kort, amikortól még hasznosabb tagjai lesznek a túzoktársadalomnak.
 
 
 
 
 
   
 
2018.11.26.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design