magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Löszpusztagyep helyreállítása a Körös-Maros Nemzeti Park területén
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság KEHOP pályázat keretein belül löszpusztagyepi növényfajok magjainak, gyűjtésére, szaporítására, és megfelelő termőhelyre történő telepítésére 2016-ban nyert pályázatot. A pályázatban szereplő maggyűjtést, palántaszaporítást, ültetést és magvetést a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének munkatársai végzik a nemzeti park igazgatósággal együttműködve.
   
 
 
A pályázatban szereplő 83 faj közül a ritkább fajokból palántaneveléssel, a többi fajból pedig magvetéssel szaporítottuk a növényeket. Az idei évben 46 mintavételi helyről gyűjtöttünk magokat, mely a Dél-Tiszántúlon 20 település községhatárát érintette. A begyűjtött magokat Szegeden tisztították, feliratozva tárolták előkészítve a további szaporításhoz, magvetéshez.
 
Az idei évben a begyűjtött magokból sikerült palántákat nevelni. Több növényfaj esetében előzetesen ki kellett kísérletezni a szaporítás módszertanát, mert nem volt korábbi gyakorlat erre. A sikeresen felnevelt palántákat az idei év őszén, november elején ültettük ki a pályázatban szereplő helyszínekre a KMNP Kígyósi-puszta, Kardoskúti Fehértó és a Csanádi puszták területi egységekre. A kiválasztott területek mind löszös termőhelyen lévő, korábban szántóként művelt 5-6 éves parlagok. A kiültetést megelőzően megterveztük a kiültetés mintázatát, figyelembe véve az egyes növényfajok elterjedési mintázatát is. Az ültetés után meglocsoltuk a növényeket, mivel az aszályos őszi időben a növények megmaradását a locsolás biztosította. A kiültetési helyszínek közelében a begyűjtött magokból megtervezett mintázat szerint történt magvetés, valamint egy szomszédos másik foltra magkeverék elszórása is.
  
A következő években szintén tervezzük a maggyűjtések, vetések, a palántanevelések és kiültetések folytatását.
 
 
 
   
 
2018.11.27.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design