magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Téli vendégeink, a kék galambok
 
A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin idén is nagy számban telelnek kék galambok. Többségük minden bizonnyal az Erdélyi-szigethegységből érkezik hozzánk.
   
 
A Kis-Sárrét területi egységre idén már igen korán, október elején megjöttek a kék galambok első, több száz példányos csapatai. Jelenleg három éjszakázó-helyüket ismerjük, melyeken összesen 450 példányt számoltunk. Két csapat a mezőgyáni pusztákon, egy pedig a Biharugra melletti akácosban tölti az éjszakákat. Nappal a környező pusztákon táplálkoznak, különféle gyommagvakat fogyasztanak.
 
A nagyobb számú jelenlét a ragadozómadarak figyelmét is felkelti. Néhányszor megfigyeltük már, ahogyan a vándorsólymok és a héják megpróbáltak zsákmányt szerezni a kék galambok csapataiból. A fellelt tépésnyomokból is ragadozók zsákmányolására lehet következtetni.
 
A kék galambok a parlagi galambokhoz hasonló nagyságú, kékesszürke tollazatú madarak. A szárnyukon lévő két fekete sáv jól megkülönbözteti őket a többi vadgalambtól. Európa nagy részén és Nyugat-Ázsiában is költenek. Magyarországon a hegyvidéki bükkösökben, általában fekete harkályok által vájt odúkban raknak fészket. Évente 4-5-ször is költenek. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Kis-Sárrét területi egységben az elmúlt tíz évben két alkalommal figyeltük meg kék galambok költését. Három-négy pár rakott fészket az itteni nyaras erdőfoltokban.
 
Télen, a hómentes időszakokban a dél-alföldi pusztaterületek kitűnő táplálkozóhelyül szolgálnak a kék galambok számára, bőven találnak itt különböző gyommagvakat. Csak nagyon zord idő esetén kényszerülnek arra, hogy a melegebb Balkánra, esetleg Észak-Afrikába menjenek. Az elmúlt harminc évben a nálunk telelő kék galambok száma jelentősen megnövekedett, valószínűleg az egyre enyhébb teleknek köszönhetően.
 
   
 
2018.11.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design