magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Teleltetés: istállókba kerültek a szürkemarhák és a bivalyok
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság állattartó telepein megkezdődött az állatok teleltetése.
   
 
A KMNPI három nagy állattartó telepén (Kardoskút-Sóstó, Montág-puszta, Dévaványa) több ezer magyar szürkemarha és házi bivaly teleltetéséről gondoskodunk. A legnagyobb telelőhely Dévaványán található, ahol mintegy másfél ezer jószág tölti a hideg évszakot. Tavasztól őszig ezek az állatok a nemzeti park különböző tájain legeltek, segítségükkel oldottuk meg a védett területek természetvédelmi kezelését.

A Dévaványán telelő szürkemarha-állomány a növendékeket, a tenyészüszőket és a vágóállatokat foglalja magában. Három helyszínen – a Szalai-tanyán, Réhelyen és a csikószíni telelőhelyen gondoskodunk ellátásukról.  A Dévaványa környéki legelőkről megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű gyepszénát és lucernaszénát gyűjtöttünk be, így táplálékuk bőven lesz. A tél folyamán a felnőtt egyedek csak szénát kapnak, a fiatalabb borjaknak azonban szükség esetén pótlásként abraktakarmányt is adunk.  Az almozáshoz szükséges szalma szintén rendelkezésünkre áll. A karámokban pihenődombokat alakítottunk ki, amelyeken az egyre vastagodó trágya és alomanyag keveréke melegen tartja majd az állatokat.

A tél folyamán ahol lehetőség nyílik rá, ott időnként jártatjuk majd az állatokat, hogy mozgásigényüket kielégítsük. Ha eljön a tavasz, ismét kihajtjuk őket a friss, zöld legelőkre.

 

   
 
2018.11.30.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design