magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kései havasi lile megfigyelés a Csanádi pusztákon
 
A Csanádi pusztákon november utolsó napján két havasi lilét fedeztek fel egy bíbiccsapatban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.
   
 
A havasi lilék Eurázsia sarkvidéki tundráin fészkelnek. A telet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában töltik. Vándorútjuk során Magyarországon is áthaladnak, klasszikus megállóhelyük a Hortobágy, de a dél-alföldi szikes, rövidfüvű pusztákon is gyakran megállnak. Az átlagos években rendszerint már október végéig elhagyják hazánkat. Idén azonban a szokatlanul száraz őszi időjárás következtében még november 30-án is felbukkant két példány a Csanádi pusztákhoz tartozó Montág-puszta peremén.
 
A két öreg madarat egy tarlón állomásozó, 50-60 példányos bíbiccsapatban fedeztük fel. A havasi lilék gyakran verődnek más madarakhoz, mert a nagyobb tömegben védettebbnek érzik magukat a ragadozókkal szemben. Érdekesség, hogy ezúttal egy tarlón tartózkodtak, holott sokkal jobban kedvelik az állatok által rövidre legelt gyepeket.
 
A szokatlanul meleg és száraz ősz számos érdekességet hozott a madármozgások terén is, ezért a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak az átvonuló csapatok megfigyelésére. Más fajok közé vegyülve bármikor felbukkanhat ugyanis egy-egy ritka madárfaj képviselője. A mostani két havasi lile már ültében is feltűnt a bíbicek között.
 
   
 
2018.12.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design