magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Az én állatparki cimborám- képzőművészeti pályázat
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Énekesmadarak a téli tájban
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területeit járva télen is sokféle énekesmadárral találkozhatunk. Ezek egy része nálunk költ és télire is itt marad, mások északról jönnek, s csak a hideg évszakban vendégeskednek tájainkon.
   
 
A pusztákon leginkább kistestű énekesmadarakkal – tengelicekkel, zöldikékkel, kenderikékkel – találkozhatunk. Ők kisebb-nagyobb csapatokban mozognak. Nádi sármányok, sordélyok szintén utunkba kerülhetnek. Láthatunk seregélyeket is, természetesen nem olyan népes, többezres csapatokban, mint nyáron, most legfeljebb csak néhány tucatnyi mozog együtt.
 
A fent említett fajok valamennyien költenek is nálunk. Vannak azonban olyan énekesmadarak, amelyek csak téli vendégként jelennek meg a Dél-Alföldön. Egy részük rendszeresen, minden télen eljön, mások viszont csak esetenként, inváziós jelleggel.
 
Rendszeres téli vendégeink például a fenyőrigók, melyek elsősorban a kökénybokrok termését fogyasztják. Az erdőkben, parkokban és a madáretetőkön is gyakran megfigyelhetünk narancssárgás, szürkés fenyőpintyeket, melyek elsősorban magokat esznek. Az említett fajok vándorlásának elsődleges oka az élelemszerzés, északi költőhelyeiket ugyanis szinte állandóan vastag hótakaró borítja, nálunk viszont sokkal könnyebben juthatnak táplálékhoz.
 
A csonttollú nem minden évben jelenik meg a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Ha azonban megpillantunk egy-két példányt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a környéken több hasonló madár van, akár csapatokban is. Az ilyen inváziós mozgások általában két okra vezethetők vissza: vagy nagyon hideg van északon, vagy nagyon jó volt az adott faj költési szezonja, s emiatt felszaporodott az állomány és a sok madárnak kevés a táplálék.
 
   
 
2019.01.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design