magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Telelő récék a Maros folyón
 
A Maros folyó a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legfontosabb vizes élőhelye. Különösen a téli időszakban figyelhetünk meg itt népes récecsapatokat.
   
 
Mivel 2018-ban a nyár vége és az ősz meglehetősen száraz időjárást hozott, ezért a természetes tavak kiszáradtak. A halastavakat ősszel lecsapolták, így a vonuló, telelő madarak számára jobbára csak a folyók (a Maros és a Körösök) maradtak pihenő- és táplálkozóhelyül.
 
A récecsapatok általában egész télen kitartanak a Maroson, amely gyors sodrása miatt sokáig nem fagy be. Amikor a folyó nagy részét már jég borítja, akkor a madarak sűrű szárnycsapásokkal igyekeznek lihogókat fenntartani maguknak.
 
A gáton sétálva talán fel sem tűnnek a Maroson állomásozó récék, ha azonban lemegyünk a partra, akkor észrevehetjük a vízparton üldögélő madarakat. Az ember közeledtére rendszerint felreppennek vagy sebes úszással, a vízen próbálnak messzebbre kerülni.
 
Amikor a tél már igazán zordra fordul, akkor a récék akár tízezres nagyságrendben is csoportosulnak a Maroson. Többségben mindig a tőkés récék vannak köztük, de időnként fütyülő és csörgő récéket is felfedezhetünk. A kontyos és a hegyi récék előfordulása ritka.
 
   
 
2019.01.31.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design