magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Az én állatparki cimborám- képzőművészeti pályázat
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A téli puszta ragadozó madarai
 
A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin a téli időszakban az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madár. Kékes rétihéják és vörös vércsék is szép számban lesnek zsákmányra a puszták felett.
   
 
Az egerészölyvek költőfajként is jelen vannak nálunk, de számuk a téli időszakban az északról érkező példányoknak köszönhetően jelentősen megnövekszik. A kékes rétihéják csak télen vendégeskednek a dél-alföldi tájakon. Rendszerint szeptember végén, október elején érkeznek meg és egészen március közepéig, végéig maradnak. A vörös vércse állományának jelentős része tőlünk valamivel délebbre tölti a telet. Amíg azonban nincs nagyon hideg, addig szép számban láthatjuk őket pusztáink felett.
 
A fenti három ragadozómadár-faj vadásztechnikája jelentősen különbözik egymástól, ennek alapján is jól megkülönböztethetőek. A közepes testű kékes rétihéja alig pár méterre a földfelszín felett, imbolyogva repül. A gerleméretű vörös vércse gyakran szitál a levegőben, az egerészölyv pedig vagy vártahelyről (magas faágról, villanyoszlopról) lesi zsákmányát, vagy 20-30 méter magasan keringve pásztázza a határt.
 
Ritkábban előforduló ragadozó madaraink között említhetjük a gatyás ölyvet, amely kifejezetten csak téli vendég. Megjelenésében nagyon hasonlít az egerészölyvhöz, de világosabb színű és egy kicsit nagyobb is. Telente a sasok száma is megnövekszik a dél-alföldi pusztákon. A parlagi és a rétisasok költőfajként is jelen vannak, de számuk a téli időszakban a fiatal, még nem ivarérett, kóborló példányokkal megnövekszik. A sasokat testméretük alapján a legkönnyebb megkülönböztetni az egerészölyvektől, előbbiek ugyanis legalább kétszer akkorák.
 
A vizes területek környékén egy-egy fekete sas is előfordulhat. Parti madarakra és kisebb récékre vadászó vándorsólymok, s nagyon ritkán kis sólymok szintén felbukkanhatnak a Körös-Maros Nemzeti Park télbe burkolózó pusztai területein. A kis sólyom a Magyarországon előforduló legkisebb testű ragadozómadár.
 
Kékes rétihéja
 
Egerészölyv
 
Gatyás ölyv
 
   
 
2018.12.31.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design