magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Az én állatparki cimborám- képzőművészeti pályázat
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Meglátogattuk a deszki öreg tölgyet
 
Tizenketten vettek részt december 28-án a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság év végi túráján, amelynek útvonala Újszegedtől a deszki öreg tölgyfáig vezetett.
   
 
Kiindulópontunktól, a szegedi Vízügyi Történeti Emlékhelytől a Maros gátján indultunk el Deszk irányába.Közben megálltunk a Maros torkolatánál, ahol láthattuk, hogy bár a Maros és a Tisza vízállása is viszonylag alacsony, a hóolvadásnak köszönhetően most mégis egy pici áradás zajlik. Talán éppen a gyorsabb folyású víz lehetett az oka annak, hogy a vártnál kevesebb madár tartózkodott a vízen, inkább a part mentén gyűltek össze.
 
Az összesen 16 kilométeres túra során sokféle madárfajt figyeltünk meg. A fák között láttunk és hallottunk nagy fakopáncsokat, fekete harkályokat, zöld küllőket, széncinkéket és kárókatonákat. Utunkba került néhány egerészölyv, a folyó felett pedig kisebb tőkés réce csapatok repültek. Egy népes citromsármánycsapattal is találkoztunk.
 
A Marosi Matuzsálemnek is nevezett öreg tölgyfához érve megállapítottuk, hogy az szerencsére változatlanul jó állapotban van. Bár a körülötte lévő erdő fái is hasonlóan magasak már, az öreg tölgy terebélyességével mégis uralja ezt a részt. Alatta rengeteg lehullott makkot találtunk. Ahogy alaposabban megvizsgáltuk a fát, láthattuk, hogy jó néhány helyen van már rajta cincérrágás, sőt a szarvasbogarak is sok helyen megrágták. Tehát nem makkegészséges, de ennek ellenére reményeink szerint még sokáig megmarad - a kirándulók és a természetbarátok nagy örömére.
 
A fotókat Atlasz Márk készítette.
 
 
 
 
   
 
2019.01.03.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design