magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Népes kenderikecsapat tartózkodik a Montág-pusztán
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Montág-pusztai irodájának szomszédságában január eleje óta egy több száz példányból álló kenderikecsapat tartózkodik. E madárfaj egyedei ritkán jelennek meg ebben a fátlan pusztaságban – főleg ilyen nagy számban.
   
 
A verebeknél alig nagyobb madarak sok időt töltenek a Montág-pusztai állattartó telephez vezető bekötőút melletti nyárfasoron. Ha éppen nincsenek ott, akkor egy szomszédos mezőn keresnek táplálékot, vagy a KMNPI irodája mellé kihelyezett etetőben csemegéznek az olajos napraforgómagokból.
 
Ebben a szikes pusztai környezetben még nyáron is ritkaság a kenderikék jelenléte, ezért számít különleges látványnak. Mivel rendkívül kevés errefelé a fa, ezért a madárcsapatok ritkábban járnak erre. Most valószínűleg azért maradtak meg tartósan, mert a környező védett, gyomosabb földeken több táplálékot (magot) találnak, mint az intenzíven művelt mezőgazdasági területeken. A méretes madáretetőt is rendszeresen feltöltjük. A havas időben a kenderikék egész nap a közelben mozognak, nem mennek messzire a biztos táplálékbázistól. A hidegben egyébként is spórolniuk kell az energiájukkal.
 
A kenderikék csapata más fajokat is bevonz, láthatunk köztük mezei verebeket, tengeliceket, zöldikéket, nádi és citromsármányokat is. Egy ekkora madárcsapat természetesen a ragadozókat is vonzza. Két karvaly rendszeresen megjelenik a környéken, igyekeznek zsákmányolni a kenderikék közül.
 
 
 
   
 
2019.01.29.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design